MBCT

Mindfulness based Cognitive Therapy, MBCT

De laatste tijd staat MBCT erg in de belangstelling in de gezondheidszorg. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het goede resultaten geeft bij onder andere terugkerende somberheid of depressie. Nieuwe onderzoeken geven ook goede resultaten bij burn-out klachten, voortdurende stress, overmatig piekeren, eetproblemen en vele andere klachten die zowel een lichamelijke als een psychische kant hebben. De ervaring leert ook dat je vermogen om van andere therapievormen te profiteren door deze training vaak toeneemt.

MBCT traint de geest, vooral de aandacht- en informatieverwerkingsprocessen. Je leert om uit de automatische piloot te stappen en in plaats daarvan leer je een vriendelijke, nieuwsgierige, accepterende en niet-oordelende houding in te nemen ten aanzien van alle waargenomen ervaringen, zonder direct te reageren of iets te willen veranderen. Er ontstaat daardoor ruimte in je geest om andere dingen te voelen en om je anders te gedragen. Je leert om 'los te laten'.

De training wordt zowel in een groep, als individueel, gegeven en er wordt veel geoefend. Vanaf 2018 geef ik de groepstraining alleen voor DSP, www.dsp-zorg.nl. DSP verzorgt de administratie en lokatie. De voorwaarden kunt u bij DSP navragen. Individueel kunt u een MBCT-training volgen in de praktijk. Er is ook een MBCT- traject voor mensen met (trekken van) autisme.

In 2012 heb ik mijn registratie als MBCT trainer behaald en heb ik jaarlijks meerdere trainingen verzorgd.

Lidmaatschappen:

Lid van de Vereniging voor Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie (VPEP) Lid van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen (LVVP) Lid van Vereniging van oplossingsgerichte professionals Nederland (VOPN) Lid van PsyZorg ZO-Brabant Lid van PsyZorg ZO-Brabant